Translate

ΦΙΛΙΑ η σημασία της για την ανάπτυξη του ατόμου



Η φωτογραφία είναι από το Libreshot

Λέξεις: 513

Χρόνος Ανάγνωσης: 3.20΄

Φιλία

Από τις σημαντικότερες  σχέσεις που αναπτύσσονται στη ζωή, η φιλία είναι πολύτιμη για το άτομο ( καθώς είναι από τη φύση του κοινωνικό ον),  του προσφέρει χρήσιμα εφόδια για την ανάπτυξη και την ολόπλευρη ολοκλήρωση της προσωπικότητάς του κάνοντας  έτσι τη ζωή του ευτυχισμένη,  ποιοτική και απολαυστική.

Η φιλία δεν αποτελεί απλά μια επιλογή, αλλά ενσωματώνει στη ζωή του ατόμου τη θεμελιώδη πτυχή της ανθρώπινης ύπαρξης. Στο άρθρο γίνεται εμβάθυνση στη  βαθιά αξία της φιλίας για το άτομο και τη ζωή του,  διερευνάται το αντίκτυπο που έχει αυτή στην ευημερία, την προσωπική του ανάπτυξη  και στον κοινωνικό ιστό. Επιπροσθέτως, τονίζεται ότι η φιλία είναι ένα συνεχές και μια επένδυση που με προσπάθεια, φροντίδα και κόπο αξίζει να οικοδομηθεί και να διατηρηθεί.  

Ορισμός και ουσία της φιλίας

Ο Μπαμπινιώτης ορίζει τη φιλία ως τη «στενή κοινωνική σχέση που αναπτύσσεται ανάμεσα σε δύο ή περισσότερα άτομα και  βασίζεται στην αμοιβαία αγάπη, συμπάθεια και εκτίμηση».

Είναι σίγουρα εκπληκτικό πως δυο ή περισσότερα ξένα μεταξύ τους άτομα αναπτύσσουν τόσο ισχυρούς κοινωνικούς δεσμούς και λαμβάνουν συναισθηματική στήριξη, αποδοχή, καθώς και απόλαυση.

Κατά βάση η φιλία είναι ένα συνεχές, μια μοναδική σύνδεση που βασίζεται σε κοινές εμπειρίες, εμπιστοσύνη και αμοιβαία στοργή, αποτελεί δηλαδή έναν πυλώνα στήριξης  και σταθερότητας  σε περιόδους αβεβαιότητας. Οι φίλοι είναι τα άτομα που επιλέγουμε για να μοιραστούμε μαζί τους τη ζωή με τα όνειρα, τις χαρές και τις λύπες.

Η έννοια της φιλίας είναι συνδεδεμένη με τη φύση του ανθρώπου, με φιλοσόφους, συγγραφείς, ιστορικούς και καλλιτέχνες σε όλη την ιστορία να αφιερώνουν χρόνο από τη σοφία και τη δημιουργικότητά τους για να εξερευνήσουν την ουσία της.

Από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, η εξέλιξη της φιλίας είναι αισθητή. Σε έναν ευρύτερο ορισμό, η φιλία υπερβαίνει την απλή σχέση. 

Είναι ένας βαθύς δεσμός όπου δύο άτομα όχι μόνο αγαπούν και επιθυμούν το καλύτερο για τον φίλο τους, αλλά προσπαθούν ενεργά να τον  βοηθήσουν να το επιτύχει.

 Είναι μια σχέση απαλλαγμένη από φθόνο και κακία, που οδηγείται από μια γνήσια επιθυμία για την ευημερία του άλλου. Η φιλία, στην πιο αληθινή της μορφή, μπορεί να θεωρηθεί ως αρετή αφού τα χαρακτηριστικά της είναι η μοναδικότητα, η εμπιστοσύνη, η υπευθυνότητα και η πίστη.


Η φωτογραφία είναι από το Libreshot

Η παιδική φιλία

 Μια μοναδική σχέση

Για κάθε άτομο η παιδική φιλία είναι μια μοναδική και πολύτιμη σχέση, μια διαμορφωτική δύναμη, που διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη αλλά και την ενήλικη ζωή του.  Είναι ένας ανεκτίμητος θησαυρός, ο οποίος ξεπερνάει τον τόπο, το χρόνο, τον πολιτισμό, το θρήσκευμα… .

Οι φίλοι παρέχουν στο άτομο συντροφικότητα, υποστήριξη, αποδοχή και αγάπη. Επιπρόσθετα, το βοηθούν  να μάθει από πολύ μικρή ηλικία να αλληλεπιδρά με τους άλλους, να εδραιώνει την αίσθηση του ανήκειν,  να αναπτύσσει και να δοκιμάζει κοινωνικές δεξιότητες, καθώς και να ξεπερνά τις προκλήσεις της ζωής.

Τα παιδιά μέσω της φιλίας, μαθαίνουν να μοιράζονται, να συνεργάζονται,  να επιλύουν συγκρούσεις, να διαχειρίζονται τα αρνητικά συναισθήματα, καθώς και να διαπραγματεύονται.

Επιπροσθέτως, αναπτύσσουν  κοινωνικές δεξιότητες και ενισχύουν  την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθησή τους. Όταν το παιδί έχει καλούς φίλους που το αποδέχονται, το υποστηρίζουν  και το αγαπούν, μαθαίνει να εκτιμά τον εαυτό του.


Μη επαγγελματική χρήση. 
Μόνο για σκοπούς ενημέρωσης και με αναφορά του δημιουργού.
                               https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ 

Βιβλιογραφικές αναφορές

Bagwell, C. L., & Bukowski, W. M. (2018). Friendship in childhood and adolescence: Features, effects, and processes.

Burr, J. A., Han, S. H., & Peng, C. (2020). Childhood friendship experiences and cognitive functioning in later life: The mediating roles of adult social disconnectedness and adult loneliness. The Gerontologist, 60(8), 1456-1465.

FeldmanR. (2011). Εξελικτική ψυχολογία και δια βίου ανάπτυξη. Μετάφραση: Αντωνοπούλου Ζ., Κουλετσάνου Μ., Επιστημονική επιμέλεια: Μπεζεβέγκης Η. Αθήνα: Gutenberg.

Hinton, P. R., & Erwin, P. (2013). Friendship in childhood and adolescence. Routledge.

Sherman, A. M., De Vries, B., & Lansford, J. E. (2000). Friendship in childhood and adulthood: Lessons across the life span. The International Journal of Aging and Human Development51(1), 31-51.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κίνητρα μάθησης

Χρόνος ανάγνωσης: 4:30΄ Λέξεις: 1060 Τι ωθεί  αλήθεια τα άτομα να κάνουν ενέργειες ως προς την εκπλήρωση των στόχων τους; Τι ωθεί  έναν ...