Translate

3 Δεκεμβρίου Παγκόσμια ημέρα ατόμων με αναπηρία



Η σημασία της αποδοχής της διαφορετικότητας

Όλοι διαφορετικοί όλοι ίσοι

Η 3η Δεκεμβρίου είναι η θεσμοθετημένη Παγκόσμια ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, είναι μια μέρα αφιερωμένη στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για τα δικαιώματα και τις δυνατότητες των Ατόμων με Αναπηρία.

 Έχει θεσπιστεί και γιορτάζεται από το 1992 με πρωτοβουλία του Οργανισμού Ηνωμένων εθνών (Ο.Η.Ε.).


Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή περίπου 87 εκατομμύρια άτομα στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν κάποια μορφή αναπηρίας. Η αναπηρία μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες, όπως από γενετικές ανωμαλίες, τραυματισμούς, ασθένειες ή γήρανση.

Πολύ συχνά τα άτομα με αναπηρία αντιμετωπίζουν διακρίσεις και εμπόδια στην καθημερινότητά τους, στην εκπαίδευση, την απασχόληση, αλλά και την πρόσβαση σε υπηρεσίες και δημόσιους χώρους.

Αυτή η μέρα είναι μια ευκαιρία να αναδείξουμε τα δικαιώματα και τις δυνατότητες των ατόμων με αναπηρία. Επιπρόσθετα, είναι μια ευκαιρία να δεσμευτούμε για την ισότιμη συμμετοχή τους στο κοινωνικό γίγνεσθαι.

Η σημασία της αποδοχής

Προτεραιότητα για την προώθηση των δικαιωμάτων και των δυνατοτήτων των ατόμων με αναπηρία είναι η αποδοχή. Είναι ισότιμα μέλη της κοινωνίας με δικαιώματα και υποχρεώσεις και έτσι είναι ανάγκη να γίνονται αποδεκτά.

Η αποδοχή προϋποθέτει κατανόηση και ευαισθητοποίηση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα αυτά. Επίσης, προϋποθέτει την πρόληψη των διακρίσεων και των εμποδίων που αντιμετωπίζουν.

Η σημασία της Ισότητας

Η ισότητα προϋποθέτει την προσβασιμότητα σε υπηρεσίες και σε δημόσιους χώρους. Προϋποθέτει επίσης την  εκπαίδευση και την  απασχόληση για τα άτομα με αναπηρία.

 Η ισότητα και η προσβασιμότητα είναι ανάγκη να γίνουν πράξη και τα άτομα με αναπηρία να έχουν όλες τις ευκαιρίες που έχουν και τα άτομα χωρίς αναπηρία.

Τι μπορούμε να κάνουμε για να συμβάλουμε

Ως ενεργοί πολίτες μπορούμε να συμβάλλουμε στην προώθηση των δικαιωμάτων και των δυνατοτήτων των ατόμων με αναπηρία.

Μπορούμε

Να μάθουμε περισσότερα για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συμπολίτες μας αυτοί.

Να είμαστε ανοιχτοί και δεκτικοί απέναντι στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία.

Να προωθούμε την ισότητα. 

Να απαιτούμε την προσβασιμότητα για τα άτομα με αναπηρία.

Η 3η Δεκεμβρίου Παγκόσμια ημέρα των Ατόμων με Αναπηρία είναι μια ημέρα ελπίδας.

Είναι μια ημέρα, η οποία μας υπενθυμίζει ότι μπορούμε να δημιουργήσουμε έναν κόσμο δικαιότερο και συμπεριληπτικό.

Η πολιτεία είναι ανάγκη να εξασφαλίσει για τα άτομα με αναπηρία

Ποιοτική εκπαίδευση

Προσβασιμότητα

Υγειονομική περίθαλψη

Απασχόληση

Επιχειρηματικότητα

Μια κοινωνία, η οποία εξασφαλίζει τα άτομα με αναπηρία, είναι μια κοινωνία η οποία αναγνωρίζει την αξία της ανθρώπινης ζωής και το δικαίωμα όλων των ατόμων για μια πλήρη και ικανοποιητική ζωή.

Μη επαγγελματική χρήση. 
Μόνο για σκοπούς ενημέρωσης και με αναφορά του δημιουργού.

                               https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ 

Βιβλιογραφικές Πηγές

https://ec.europa.eu/social/main.jsp?catId=1137&langId=el

https://documents-dds-ny.un.org/doc/RESOLUTION/GEN/NR0/023/71/IMG/NR002371.pdf?OpenElement

Yang, M., Fraser, S., & O'Sullivan, T. (2023). “I've already lived like There's a pandemic”: A grounded theory study on the experiences of people with a mobility disability. International Journal of Disaster Risk Reduction, 104116.

Tessier, A., Clément, M. A., Gélinas, I., Boucher, N., Croteau, C., Morin, D., ... & Archambault, P. S. (2023). The impact of transportation on the employment of people with disabilities: a scoping review. Transport Reviews, 1-27.

 

 


 





1 σχόλιο:

Κίνητρα μάθησης

Χρόνος ανάγνωσης: 4:30΄ Λέξεις: 1060 Τι ωθεί  αλήθεια τα άτομα να κάνουν ενέργειες ως προς την εκπλήρωση των στόχων τους; Τι ωθεί  έναν ...